Dirigent Gerard van der Zijden is geboren in 1965 te Haarlem. Op 7-jarige leeftijd is hij begonnen met pianospelen. Emmy van Eden, onder andere begeleidster van Jo Vincent, leerde hem in korte tijd dit instrument bespelen. Na verhuisd te zijn naar Capelle aan den IJssel kreeg hij zijn orgellessen van o.a. Jan Brandwijk en Henk Groeneweg. Hij studeerde orgel bij Arie J. Keijzer en Geert Bierling. Bij deze laatste heeft hij zijn studie Orgel en Kamermuziek succesvol afgerond aan het Fontys Conservatorium te Tilburg.

Gerard is hoofdorganist van de Oude of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam – Delfshaven. Hier bespeelt hij het monumentale Bätz-Witte orgel uit 1855 en het koororgel van Fonteyn uit 1975. Ook bespeelt hij met regelmaat het Standaard-Orgel in de Burgerzaal van het Stadhuis van Rotterdam tijdens de eerste-klas huwelijken.

Naast het bespelen van deze instrumenten heeft hij een orgel- en pianolespraktijk en een zaterdagmiddag – orgelconcertserie. Gerard studeerde koordirectie bij Wim van Herk. Zanglessen volgde hij bij Harjo Pasveer. Hij treedt ook op als koorbegeleider van onder meer het Christelijk Gemengd Kerckeboschkoor uit Zeist en de Maasstedelijke Koren te Rotterdam en het Christelijk Regionaal Mannenkoor Deo Datus uit IJsselstein.

In februari 2004 was hij finalist op het Nationaal Improvisatieconcours in Leeuwarden. Zijn spel is te beluisteren op diverse CD opnames, onder andere met het Chr. Gem. Koor Delfshaven en op zijn solo CD, gespeeld op het Bätz-Witte orgel (1855) van Delfshaven.

Naast dirigent van Groote Lindt ( feb. 2011) is hij ook dirigent van

• Het Christelijk Gemengd Koor "Omnia cum Deo" uit Nieuw-Lekkerland ( jan. 2009 )
  • Chr. Mannenkoor de Verenigde Zangers uit Barendrecht (juni 2015)

Voor meer informatie zie ook zijn eigen website:
www.gerardvanderzijden.nl

Zondag, 29 september 2019